Dakbedekking is een cruciale beslissing voor iedere huiseigenaar, en met de stijgende populariteit van metalen daken is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Met meer dan twintig jaar ervaring in de dakbedekkingsindustrie heb ik talloze projecten begeleid van selectie tot installatie.

Metalen daken bieden niet alleen een moderne uitstraling, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid die stand kan houden tegen extreme weersomstandigheden.

De voordelen van metalen dakbedekking zijn talrijk, van energiebesparingen tot een lage ecologische voetafdruk. In dit artikel nemen we een diepe duik in alles wat u moet weten over dit robuuste materiaal, inclusief de lange levensduur die uw initiële investering overstijgt.

Lees verder en ontdek waarom metalen dakbedekking de toekomst is. Ontdek het zelf!

Samenvatting

 • Metalen dakbedekking is duurzaam en gaat tientallen jaren mee, wat resulteert in lagere vervangings- en reparatiekosten, evenals minder onderhoudskosten. Het leidt ook tot energiebesparingen, waardoor het op de lange termijn kosteneffectief is.
 • Verschillende soorten metalen daken, waaronder gegolfd staal, staande naad, staal en aluminium, koper en stenen gecoate stalen dakbedekking, bieden elk hun eigen voordelen op het gebied van duurzaamheid, esthetiek en weerbestendigheid.
 • Metalen dakbedekking verschilt in prijs per type metaal, waarbij gegolfd staal doorgaans het meest betaalbaar is, terwijl koperen dakbedekking vaak het duurst is. De initiële kosten van metalen daken zijn hoger dan bij traditionele dakbedekkingen, maar de lange levensduur en energie-efficiëntie maken ze aantrekkelijk op de lange termijn.

Voordelen van metalen dakbedekking

 • – Metalen dakbedekking is duurzaam en gaat tientallen jaren mee, waardoor het een langdurige investering is.
 • – Het is kostenbesparend omdat het weinig onderhoud vereist en energie-efficiënt is, wat kan leiden tot lagere energierekeningen.
 • – Metalen dakbedekking is ook veelzijdig en kan in verschillende stijlen en kleuren worden gemaakt om bij elke architecturale esthetiek te passen.

Duurzaamheid

Metalen dakbedekking gaat heel lang meeHet roest niet snel en kan goed tegen wind, regen en sneeuw. Hierdoor hoeft u het dak niet vaak te vervangen. Dit bespaart grondstoffen en is beter voor de aarde.

Een stalen dak houdt ook uw huis koeler in de zomer. Het weerkaatst namelijk de zon. Zo verbruikt u minder energie om uw huis koel te houden. Dat is goed voor uw portemonnee en het milieu.

Kostenbesparend

Een van de voordelen van metalen dakbedekking is dat het kostenbesparend is op de lange termijn. Door de duurzaamheid en lange levensduur van metalen daken, bespaart u op vervangings- en reparatiekosten.

Metalen dakbedekking vereist minder onderhoud dan traditionele dakbedekking, waardoor u ook bespaart op onderhoudskosten. Bovendien zijn metalen daken energie-efficiënt, waardoor ze kunnen helpen om de energiekosten te verlagen, wat op de lange termijn leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Veelzijdigheid

Metalen dakbedekking is veelzijdig en kan worden gebruikt voor verschillende soorten gebouwen, zoals woningen, commerciële panden en agrarische structuren. Het kan worden gevormd en aangepast aan verschillende stijlen en ontwerpen, waardoor het geschikt is voor zowel moderne als traditionele architectuur.

De beschikbaarheid van verschillende kleuren en afmetingen maakt het mogelijk om metalen dakplaten aan te passen aan de specifieke esthetische behoeften van elk project, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn.

Bovendien kan metalen dakbedekking gemakkelijk worden gecombineerd met andere materialen, zoals hout of baksteen, wat resulteert in een harmonieuze uitstraling en een unieke uitstraling aan het gebouw geeft.

Soorten metalen daken

– Gegolfd staal, staande naad, staal en aluminium, koper en stenen gecoate stalen dakbedekking zijn enkele van de verschillende soorten metalen daken die beschikbaar zijn voor residentiële en commerciële toepassingen.

Gegolfd staal

Gegolfd staal is een populaire keuze voor metalen dakbedekking vanwege zijn duurzaamheid en betaalbaarheid. Het golfontwerp biedt extra sterkte en stabiliteit, waardoor het bestand is tegen barre weersomstandigheden en de levensduur van het dak verlengd wordt.

Dit type dakbedekking is ook licht van gewicht, waardoor het gemakkelijker te installeren is en minder belasting op de structuur van het gebouw legt. Dankzij de veelzijdigheid in kleuren en afwerkingen kan gegolfd stalen dakbedekking worden aangepast aan verschillende bouwstijlen en esthetische voorkeuren, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor zowel woningen als commerciële panden.

Door te kiezen voor gegolfd staal als dakbedekking profiteert u van een langdurige, kosteneffectieve oplossing die weinig onderhoud vereist. Bovendien biedt dit type dakbedekking uitstekende bescherming tegen regen, wind en sneeuw, waardoor het een slimme investering is voor de lange termijn.

Staande naad

Van gegolfd staal gaan we naar een ander type metalen dakbedekking, genaamd “staande naad“. Dit type dakbedekking staat bekend om zijn strakke, verticale lijnen. Het biedt niet alleen een moderne uitstraling, maar ook duurzaamheid en weerbestendigheid.

Staande naad metalen daken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder aluminium en staal, waardoor ze geschikt zijn voor diverse bouwprojecten. Deze daken worden geïnstalleerd met behulp van verborgen bevestigingen, waardoor ze een strakke en naadloze uitstraling hebben.

Staande naad metalen dakplaten zijn ook gemakkelijk te onderhouden en bieden een uitstekende bescherming tegen alle weersomstandigheden.

Staal en aluminium

Staal en aluminium dakplaten zijn populaire keuzes voor metalen dakbedekking vanwege hun duurzaamheid en lichtgewicht eigenschappen. Stalen dakplaten zijn stevig en bieden uitstekende bescherming tegen extreme weersomstandigheden.

Aluminium dakplaten zijn licht van gewicht, roestbestendig en ideaal voor gebieden dicht bij de kust. Beide materialen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en afmetingen, waardoor ze aan verschillende ontwerpbehoeften kunnen voldoen.

Een ander voordeel is dat ze weinig onderhoud vergen, waardoor ze een kosteneffectieve keuze zijn voor langdurige bescherming van uw woning tegen de elementen. Overweeg de vele voordelen van staal en aluminium dakplaten wanneer u op zoek bent naar een betrouwbare en duurzame dakbedekkingsoptie voor uw huis.

Koper

Naast staal en aluminium is koper een andere populaire keuze voor metalen dakbedekking. Koperen dakbedekking biedt duurzaamheid, een lange levensduur en een aantrekkelijke uitstraling.

Het verandert in de loop van de tijd van kleur naar een prachtige groenachtige tint, wat bijdraagt aan de esthetiek van een gebouw. Koperen dakplaten zijn bestand tegen roest, corrosie en barsten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor langdurige bescherming en waardetoevoeging aan woningen en gebouwen.

Stenen gecoate stalen dakbedekking

Naast koper, een ander populair type metalen dakbedekking is stenen gecoate stalen dakbedekking. Deze dakbedekking combineert de duurzaamheid van staal met de esthetische uitstraling van traditionele dakpannen.

Stenen gecoate stalen dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor het geschikt is voor diverse architecturale ontwerpen. Bovendien biedt het de voordelen van een lange levensduurweerbestendigheid en lage onderhoudskosten, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor woningeigenaren die op zoek zijn naar duurzame en aantrekkelijke dakbedekking.

Met stenen gecoate stalen dakbedekking profiteert u van de duurzaamheid en kosteneffectiviteit van staal, terwijl u toch kunt genieten van een klassieke uitstraling die op traditionele dakpannen lijkt.

Kosten van metalen dakbedekking

De kosten van metalen dakbedekking variëren per type metaal en de grootte van het dak, maar over het algemeen zijn ze vergelijkbaar of zelfs goedkoper dan andere soorten dakbedekking op de lange termijn vanwege de duurzaamheid en het lage onderhoud ervan.

Vergelijking met andere dakbedekkingen

Vergelijking van metalen dakbedekking met andere materialen toont verschillende voordelen en nadelen. Hieronder vindt u een tabel die de kenmerken van metalen daken vergelijkt met traditionele dakbedekkingen zoals asfaltshingles, kleitegels en houten shingles.

Dakbedekking Levensduur Kosten Initieel Onderhoud Energie-efficiëntie
Metaal 40-70 jaar Medium tot hoog Laag Hoog
Asfaltshingles 15-30 jaar Laag Medium Laag tot medium
Kleitegels 50-100 jaar Hoog Laag Medium tot hoog
Houten shingles 20-40 jaar Medium Hoog Laag

 

Metalen daken bieden een lange levensduur en zijn energie-efficiënt, maar de initiële kosten zijn hoger dan bij asfaltshingles. Ze vergen weinig onderhoud vergeleken met houten shingles, die regelmatig behandeld moeten worden. Kleitegels gaan zeer lang mee, maar kunnen prijzig zijn in aanschaf en installatie.

Prijs per type metalen dak

Wanneer we de prijs van metalen dakbedekking vergelijken met andere materialen, dan zien we dat metalen daken vaak duurder zijn in aanschaf. De prijs van gegolfd staal is doorgaans het meest betaalbaar, terwijl koperen dakbedekking vaak het duurst is. Stenen gecoate stalen dakbedekking zit qua prijs vaak in het hogere segment. Deze variatie in prijs hangt af van factoren zoals materiaalkosten en installatiekosten. Het is belangrijk om de verschillende kosten per type metalen dak te overwegen bij het kiezen van de juiste dakbedekking voor uw huis of pand.

Bij het bepalen van de kosten per type metalen dak, is het ook essentieel om rekening te houden met factoren zoals afmetingenkleuren, en eventuele extra accessoires die nodig zijn voor de installatie. Het type metaaldak dat u kiest, zal van invloed zijn op de totale kosten en de uiteindelijke investering die u doet voor uw dakbedekkingsproject.

Onderhoudskosten

Wanneer u een metalen dak overweegt, is het goed om te weten dat de onderhoudskosten relatief laag zijn. Metalen daken hebben meestal weinig onderhoud nodig, wat kan resulteren in lagere langetermijnkosten.

In vergelijking met andere soorten dakbedekking, vereisen metalen daken minder reparaties en onderhoud, waardoor u op de lange termijn geld kunt besparen. Bovendien zijn metalen daken bestand tegen rotten, scheuren en beschadiging door insecten, wat betekent dat er niet veel kosten zijn voor reparaties of vervanging.

Installatie van metalen dakbedekking

– Kies het juiste type dakbedekking voor uw woning. Lees verder om meer te weten te komen over de installatie van metalen dakbedekking.

Soorten dakbedekking

Metalen daken zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en elk type heeft unieke eigenschappen. Hieronder volgen de verschillende soorten metalen dakbedekking:

 1. Gegolfd staal: Dit is een populaire keuze vanwege de lage kosten en duurzaamheid.
 2. Staande naad: Dit type dakbedekking heeft verticale naden en biedt een strakke, moderne uitstraling.
 3. Staal en aluminium: Beide materialen zijn lichtgewicht en roestbestendig, waardoor ze geschikt zijn voor diverse klimaten.
 4. Koper: Koperen dakbedekking staat bekend om zijn elegantie en levensduur, hoewel het duurder is dan andere metalen opties.
 5. Stenen gecoate stalen dakbedekking: Deze imiteert traditionele dakmaterialen zoals klei- of betonnen dakpannen, maar met de voordelen van metaal.

Toebehoren

Bij het installeren van metalen dakbedekking zijn er verschillende benodigde accessoires om ervoor te zorgen dat de installatie goed verloopt en het dak goed functioneert. Hier zijn de belangrijkste toebehoren die nodig zijn:

 1. Bevestigingsmiddelen zoals schroeven of spijkers, die moeten voldoen aan de specificaties van de fabrikant om corrosie en losraken te voorkomen.
 2. Ondervorst en nokstukken om waterdichtheid op de top en randen van het dak te garanderen.
 3. Afdichtingstape voor waterbestendige afdichtingen rondom doorvoeren en randen.
 4. Dakrandprofielen om een nette afwerking te geven en te beschermen tegen weersinvloeden.
 5. Ventilatieopeningen voor een goede luchtcirculatie onder het dak, wat helpt bij temperatuurregeling en vochtbeheersing.
 6. Gootsystemen om regenwaterafvoer te regelen en de fundering van het gebouw te beschermen tegen waterschade.

Het kiezen van de juiste materialen

Bij het kiezen van de juiste materialen voor uw metalen dakbedekking, moet u rekening houden met factoren zoals de weersbestendigheid, duurzaamheid en het ontwerp dat u wenst. Overweeg het type metaal dat het beste past bij uw behoeften en budget.

Let op de kleuren en afmetingen die beschikbaar zijn en kies een materiaal dat goed past bij de stijl van uw huis en tegelijkertijd voldoet aan uw functionele vereisten. Vergeet niet om advies in te winnen bij professionals om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt voor uw specifieke situatie.

Tips voor installatie

Wanneer u de juiste materialen voor uw metalen dakbedekking heeft gekozen, is het belangrijk om de installatie zorgvuldig uit te voeren. Hier zijn enkele tips voor een succesvolle installatie:

 1. Zorg ervoor dat u alle benodigde gereedschappen bij de hand heeft, zoals schroeven, boormachine en kniptang.
 2. Controleer of het dakoppervlak glad en schoon is voordat u begint met de installatie.
 3. Gebruik hoogwaardige afdichtingsmaterialen om lekkage te voorkomen.
 4. Zorg voor voldoende ventilatie onder het dak om condensvorming te voorkomen.
 5. Volg strikt de installatie – instructies van de fabrikant om fouten te minimaliseren en duurzaamheid te garanderen.
 6. Werk altijd volgens de geldende veiligheidsvoorschriften, zoals het dragen van een valbeveiliging bij werken op hoogte.
 7. Overweeg om een professional in te huren als u niet zeker bent van uw eigen vaardigheden, met name bij complexe dakontwerpen.
 8. Voer regelmatig inspecties uit na de installatie om eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken en de levensduur van het dak te verlengen.

Veelvoorkomende vragen over metalen dakbedekking

Wat zijn de kosten en levertijden voor metalen dakbedekking? Wat zijn de voordelen van metalen dakbedekking in vergelijking met andere materialen? Is metalen dakbedekking geschikt voor verschillende soorten gebouwen en doeleinden? Hoe zit het met onderhoud en installatie van metalen dakbedekking?

Levering en kosten

Bij het overwegen van metalen dakbedekking is het belangrijk om rekening te houden met de levering en kosten. Hier zijn enkele belangrijke punten om te begrijpen:

 1. Leveringstijd kan variëren op basis van de leverancier en uw locatie. Het is raadzaam om dit vooraf te controleren.
 2. Voorafgaand aan de installatie, vraag naar de kosten van levering en of deze zijn inbegrepen in de totale kosten van de dakbedekking.
 3. Vergelijk de leveringskosten tussen verschillende leveranciers om eventuele extra kosten te minimaliseren.
 4. Overweeg het bestellen van materialen ruim voor de geplande installatiedatum om vertragingen te voorkomen.
 5. Controleer of er speciale vereisten zijn voor het lossen van de materialen op uw locatie, aangezien dit invloed kan hebben op extra kosten.

Voordelen ten opzichte van andere dakbedekkingen

Bij het overwegen van metalen dakbedekking zijn er verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten dakbedekking. Hier zijn enkele belangrijke voordelen om te overwegen:

 1. Duurzaamheid: Metalen dakbedekking gaat veel langer mee dan traditionele materialen zoals shingles, wat betekent dat u minder vaak reparaties nodig heeft.
 2. Kostenbesparend: Hoewel de initiële kosten van metalen dakbedekking hoger kunnen zijn, bespaart u op de lange termijn geld door lagere onderhouds- en vervangingskosten.
 3. Energie-efficiëntie: Metalen daken reflecteren zonlicht, waardoor uw huis koeler blijft en u energiekosten bespaart.
 4. Bestand tegen extreme weersomstandigheden: Metalen dakbedekking is bestand tegen wind, regen, sneeuw en hagel, waardoor het zeer geschikt is voor diverse klimaten.
 5. Milieuvriendelijk: Veel metalen dakmaterialen bevatten gerecycled materiaal en zijn volledig recyclebaar aan het einde van hun levensduur.

Geschiktheid voor verschillende doeleinden

Vergeleken met andere dakbedekkingen is metalen dakbedekking geschikt voor verschillende doeleinden. Het kan worden gebruikt voor zowel residentiële als commerciële gebouwen, variërend van huizen en schuren tot kantoren en fabrieken.

Vanwege de veelzijdigheid in kleuren en afmetingen kunnen metalen dakplaten worden aangepast aan verschillende architecturale stijlen en ontwerpen, waardoor ze geschikt zijn voor zowel traditionele als moderne structuren.

Bovendien biedt metalen dakbedekking uitstekende bescherming tegen diverse weersomstandigheden, waardoor het een ideale keuze is voor gebouwen in gebieden met extreme temperaturen of neerslag.

Onderhoud en installatie.

Metalen dakbedekking vereist minimaal onderhoud en kan tientallen jaren meegaan zonder dat er veel aan wordt gedaan. Hier zijn enkele belangrijke punten over onderhoud en installatie:

 1. Onderhoud van metalen dakbedekking vereist jaarlijkse inspectie voor beschadigingen, zoals krassen, deuken of corrosie.
 2. Reinig het dak regelmatig om ophoping van bladeren, vuil en andere verontreinigingen te voorkomen.
 3. Bij installatie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste bevestigingsmiddelen worden gebruikt om lekkages te voorkomen.
 4. Zorg ervoor dat de dakdekker ervaring heeft met het installeren van metalen daken, aangezien een correcte installatie essentieel is voor de duurzaamheid van het dak.
 5. Overweeg om een professionele inspecteur in te huren om de staat van het metalen dak periodiek te controleren en eventuele problemen tijdig aan te pakken.
 6. Gebruik alleen aanbevolen reinigings – en onderhoudsproducten die geen schade aan het metaal veroorzaken bij het schoonmaken van de dakplaten.
 7. Controleer regelmatig op losse bevestigingen of beschadigde afdichtingen en repareer deze indien nodig om waterinfiltratie te voorkomen.
 8. Voer tijdige reparaties uit als u kleine schade opmerkt om verdere verslechtering te voorkomen en zo de levensduur van het dak te verlengen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de voordelen van metalen dakbedekking?

Metalen dakbedekking heeft veel voordelen zoals het lang meegaat, sterk is en in verschillende kleuren en afmetingen komt om bij je huis te passen.

2. Hoeveel kost metalen dakbedekking?

De prijs voor metalen dakplaten en dakpannen kan wisselen. Het hangt af van de soort metalen dakbedekking die je kiest en de grootte van je dak.

3. Waar kan ik goedkope dakplaten vinden?

Je kunt goedkope dakplaten vinden door prijzen te vergelijken bij verschillende winkels of leveranciers en te kijken naar aanbiedingen.

4. Hebben jullie installatietips voor het plaatsen van een metalen dak?

Ja, zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen hebt, volg de aanwijzingen voor de metalen dakplaten afmetingen en werk veilig op het dak. Het is vaak slim om een professional in te huren voor de beste resultaten.