Regenwater elegant afvoeren van uw dak, dat is de kunst van goed functionerende dakgoten. En als we het hebben over duurzaamheid en stijl, dan komen zinken dakgoten vaak als beste uit de test.

Met jarenlange ervaring in de wereld van dakbedekking kan ik, als expert op dit gebied, bevestigen dat een goed geïnstalleerde zinken goot decennialang mee kan gaan zonder veel onderhoud.

Zink heeft een ongekende kracht tegen ons grillige klimaat; het trotseert weer en wind en blijft er ook na vele jaren nog mooi uitzien. Dit artikel neemt u mee in alles wat u moet weten over dit materiaal: de kosten, het installatieproces en hoe u uw investering het beste kunt onderhouden.

Lees verder en ontdek waarom zink zo’n populaire keuze is voor huiseigenaren. Ontvouw het geheim van dit eeuwenoude materiaal!

Samenvatting

 • Zinken dakgoten zijn duurzaam, vereisen weinig onderhoud en hebben een klassieke uitstraling die bij veel soorten huizen past.
 • De gemiddelde prijzen voor zinken dakgoten variëren tussen €30 – €60 per strekkende meter, en professionele installatie is essentieel voor goed functioneren.
 • Het installatieproces van zinken dakgoten omvat meten, snijden, bevestiging, verbindingen maken, plaatsing van regenpijpen, afwerking en opruimen.
 • Onderhoudstips voor zinken dakgoten omvatten regelmatige inspectie, reiniging van bladeren en vuil, controle op lekken en waterafvoer, vermijden van schurende reinigingsmiddelen, en reparatie van kleine roestvlekken.

Wat is een zinken dakgoot?

Een zinken dakgoot is een goot die wordt gebruikt om regenwater van het dak af te voeren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, zoals rond en vierkant, en hebben verschillende voor- en nadelen.

Verschillende modellen (rond en vierkant)

Zinken dakgoten komen in verschillende vormen. Je kunt kiezen uit ronde of vierkante modellen.

 • Ronde dakgoten zijn vaak een klassieke keuze. Ze passen goed bij oudere huizen en hebben een tijdloze look.
 • Vierkante dakgoten hebben strakke lijnen. Ze zien er modern uit en passen goed bij nieuwe gebouwen.
 • Een ronde goot laat water snel doorstromen. Dit komt door de vorm die helpt om verstopping te voorkomen.
 • Het vierkante model kan meer water aan. De brede opening vangt veel regen op.
 • Ronde goten zijn soms makkelijker te plaatsen. Ze passen vaak beter aan verschillende soorten daken.
 • Bij vierkante goten moet je precies werken. De hoeken moeten goed aansluiten voor een mooie afwerking.
 • Voor ronde dakgoten vind je veel accessoires. Denk aan regentonnen en bladvangers die helpen het water schoon te houden.
 • Ook voor vierkante goten zijn er speciale onderdelen. Zo blijft ook hier het systeem goed werken en mooi uitzien.

Voor- en nadelen van zinken dakgoten

Zinken dakgoten hebben een klassieke uitstraling die bij veel soorten huizen past. Ze zijn duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig. Ook zijn ze bestand tegen roest en kunnen ze tientallen jaren meegaan.

Maar zinken dakgoten kunnen duurder zijn in de aanschaf dan sommige andere materialen, en ze vereisen professionele installatie om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren.

Aan de positieve kant hebben zinken dakgoten een lange levensduur en zijn ze bestand tegen roest. Ze zijn ook gemakkelijk te onderhouden en hebben een klassieke uitstraling. Aan de negatieve kant kunnen ze duurder zijn in de aanschaf en installatie, en ze vereisen vaak professionele installatie.

Prijzen en installatie van zinken dakgoten

De kosten van zinken dakgoten variëren afhankelijk van de grootte van je huis en het gekozen model, maar gemiddeld liggen de prijzen tussen de €30 – €60 per strekkende meter. De installatie van zinken dakgoten vereist de juiste kennis en vaardigheden, daarom is het verstandig om een professionele vakman in te schakelen voor het installatieproces.

Kosten van zinken dakgoten

Zinken dakgoten zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid en uitstraling. Hier volgt een overzicht van de kosten die je kunt verwachten bij de aanschaf van zinken dakgoten.

Omschrijving Gemiddelde Prijs
Materiaal per meter €25 – €50
Arbeidskosten per meter €40 – €60
Totale kosten voor standaard huis €1200 – €2000
Kosten voor extra onderdelen (bochten, afvoerpijpen) €10 – €50 per stuk
Vervangingskosten (bestaande dakgoot verwijderen) €300 – €500

 

Prijzen variëren afhankelijk van complexiteit en grootte van het dak. Naast materiaal- en arbeidskosten zijn er ook uitgaven voor accessoires en afwerking. Deze kosten worden beïnvloed door de keuze van extra onderdelen en de constructie van het dak. Laten we nu kijken naar het installatieproces van zinken dakgoten.

Installatieproces van zinken dakgoten

Het installeren van zinken dakgoten is een nauwkeurig proces dat zorgvuldige aandacht vereist. Hier zijn de stappen voor het installeren van zinken dakgoten:

 1. Voorbereiding en meting: Meet de lengte van het dakrand waar de goot zal komen en bereken de benodigde materialen.
 2. Zinken goten snijden: Snijd de zinken goot op maat met behulp van een metaalschaar of -zaag, rekening houdend met hoeken en verbindingen.
 3. Bevestiging aan de dakrand: Bevestig de goot aan de dakrand met behulp van beugels op regelmatige afstanden, rekening houdend met voldoende hellingshoek voor correcte waterafvoer.
 4. Verbindingen maken: Maak nauwkeurige verbindingen tussen gootdelen door ze te solderen of te kitten om waterdichtheid te garanderen.
 5. Plaatsing van regenpijpen: Installeer regenpijpen op strategische locaties om het water vanuit de goten af te voeren naar geschikte afvoerpunten.
 6. Afwerking en controle: Gebruik eindstukken en hoekstukken om eventuele open uiteinden af te dichten en controleer de gehele installatie op lekkages en goede werking.
 7. Opruimen: Ruim alle restmaterialen op en laat het werkgebied netjes achter na voltooiing van de installatie.

Onderhoud van zinken dakgoten

– Veelvoorkomende problemen en hoe deze op te lossen: regelmatige inspectie en reiniging van bladeren en vuil is essentieel voor het voorkomen van verstoppingen en lekkages.

Veelvoorkomende problemen en hoe deze op te lossen

Zinken dakgoten kunnen enkele veelvoorkomende problemen hebben. Hier zijn manieren om deze problemen op te lossen:

 1. Lekkages: Controleer de verbindingen en gebruik een geschikte kit om lekkages te dichten.
 2. Roestvorming: Schuur de aangetaste plekken voorzichtig weg en breng een beschermende zinkcoating aan.
 3. Verstopping: Reinig regelmatig bladeren en vuil uit de goot om verstopping te voorkomen.
 4. Uitlijning: Zorg ervoor dat de goot goed is geïnstalleerd en afgesteld om water correct af te voeren.
 5. Slijtage van beugels: Vervang versleten beugels door nieuwe stevige beugels.
 6. Overloopproblemen: Installeer een overlooppijp om te voorkomen dat water zich ophoopt tijdens zware regenval.
 7. Hagelschade: Inspecteer regelmatig op hagelschade en repareer of vervang beschadigde delen indien nodig.
 8. Verbindingen controleren: Controleer de verbindingen tussen delen van de goot en reparaties indien nodig.

Tips voor onderhoud en reparaties

Als je problemen hebt opgelost, is het belangrijk om ook goed voor je zinken dakgoten te blijven zorgen. Hier zijn enkele belangrijke tips voor onderhoud en reparaties:

 1. Maak regelmatig bladeren en ander vuil uit de dakgoten schoon om verstoppingen te voorkomen.
 2. Controleer de afdichtingen en verbindingen jaarlijks op eventuele lekken en repareer ze indien nodig.
 3. Inspecteer de waterafvoer om ervoor te zorgen dat het water vrij kan stromen zonder obstakels.
 4. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen bij het schoonmaken van zinken dakgoten, omdat deze de afwerking kunnen beschadigen.
 5. Repareer kleine roestvlekken onmiddellijk met een speciale zinkverf om verdere corrosie te voorkomen.
 6. Als je grote schade opmerkt, zoals gaten of ernstige corrosie, neem dan contact op met een professionele vakman voor reparatie of vervanging.

Alternatieven voor zinken dakgoten

 • – PVC dakgoten zijn een goedkoper alternatief voor zinken dakgoten, maar hebben over het algemeen een kortere levensduur.
 • – Koperen dakgoten zijn duurder dan zinken dakgoten, maar hebben een mooie uitstraling en zijn zeer duurzaam.
 • – Roestvrijstalen dakgoten zijn sterk en hebben weinig onderhoud nodig, maar zijn ook prijziger dan zinken dakgoten.
 • PVC dakgoten

PVC dakgoten zijn populair vanwege hun betaalbaarheid en onderhoudsgemak. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk te installeren, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor huiseigenaren die zelf projecten willen uitvoeren.

PVC dakgoten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor je keuzemogelijkheden hebt om bij de uitstraling van je huis te passen. Hoewel ze duurzaam zijn, kunnen PVC goten na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan de zon en de elementen, dus regelmatig onderhoud is belangrijk om ze er fris en nieuw uit te laten zien.

When installed correctly, PVC dakgoten are effectief in het afvoeren van regenwater en hebben weinig onderhoud nodig. It is mogelijk om accessoires toe te voegen, zoals bladvangers en regentonnen, om de functionaliteit van PVC dakgoten te verbeteren. Regenwater harvesting is ook een optie met PVC dakgoten, wat kan helpen bij het verminderen van waterrekeningen en het bevorderen van duurzaamheid.

Koperen dakgoten

Koperen dakgoten zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht. Ze zijn bestand tegen corrosie en gaan tientallen jaren mee. Koperen dakgoten voegen ook een mooie, klassieke uitstraling toe aan je huis, waardoor de waarde ervan stijgt.

Bovendien vereist koper minimaal onderhoud, wat betekent dat je minder tijd en geld hoeft te besteden aan reparaties en vervangingen. Het installatieproces van koperen dakgoten is ook relatief eenvoudig, wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van deze optie voor huiseigenaren die op zoek zijn naar kwaliteit en stijl.

Als alternatief zijn PVC dakgoten populair vanwege hun lage kosten en gemakkelijke installatie.

Roestvrijstalen dakgoten

Als alternatief voor koperen dakgoten kunnen roestvrijstalen dakgoten een aantrekkelijke optie zijn vanwege hun duurzaamheid en weerbestendigheid. Roestvrijstalen dakgoten zijn bestand tegen corrosie en roest, waardoor ze een lange levensduur hebben.

Door het gladde oppervlak zijn ze minder vatbaar voor verstoppingen en vereisen ze minder onderhoud. Het installatieproces van roestvrijstalen dakgoten is vergelijkbaar met dat van zinken dakgoten, maar de prijzen kunnen iets hoger liggen.

Over het algemeen bieden roestvrijstalen dakgoten een moderne uitstraling en zijn ze een praktische keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame en onderhoudsarme optie voor hun dakafvoersysteem.

Conclusie: Waarom zinken dakgoten een goede keuze zijn

Zinken dakgoten zijn een goede keuze vanwege hun duurzaamheid en lange levensduur. Ze zijn eenvoudig te repareren en onderhouden, en zijn esthetisch aantrekkelijk en waardeverhogend voor je huis.

Duurzaamheid en lange levensduur

Zinken dakgoten staan bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur. Het materiaal is bestand tegen corrosie en kan tot wel 60 jaar meegaan. Dit betekent minder frequente vervanging en lagere kosten op de lange termijn.

Zinken dakgoten zijn ook milieuvriendelijk omdat ze volledig recyclebaar zijn, wat bijdraagt aan een groenere leefomgeving en duurzaamheid bevordert. Bovendien hebben zinken dakgoten weinig onderhoud nodig, waardoor ze een praktische keuze zijn voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame en betrouwbare oplossing voor hun dakafvoersysteem.

Eenvoudig te repareren en onderhouden

Zinken dakgoten zijn gemakkelijk te onderhouden en repareren. Door regelmatig schoonmaken en inspecteren kunnen problemen vroegtijdig worden opgemerkt en aangepakt. Kleine scheurtjes of lekkages kunnen met behulp van een zinkreparatieset snel worden gerepareerd, waardoor verdere schade wordt voorkomen.

Voor het onderhoud is het belangrijk om bladeren en ander puin regelmatig te verwijderen om verstoppingen te voorkomen. Daarnaast kan het aanbrengen van een beschermende coating helpen om de levensduur van de zinken dakgoten te verlengen.

Het is ook belangrijk om de verbindingen en bevestigingen regelmatig te controleren en indien nodig aan te spannen of te vervangen. Eenvoudige reparaties en onderhoudswerkzaamheden kunnen helpen om de zinken dakgoten in topconditie te houden, waardoor je huis beschermd blijft tegen waterschade.

Met deze eenvoudige stappen kun je de levensduur van je zinken dakgoten verlengen en onnodige kosten voor grotere reparaties voorkomen.

Esthetisch aantrekkelijk en waardeverhogend voor je huis

Als je zinken dakgoten hebt, hoef je je geen zorgen te maken over een omlaag glijdende waarde van je huis. Het klassieke uiterlijk van zink voegt een vleugje elegantie toe aan je huis en verhoogt de aantrekkingskracht.

Het glanzende zilverachtige uiterlijk van zink kan een tijdloze uitstraling geven aan elk type woning. Met de juiste onderhoudsroutine kunnen zinken dakgoten generaties lang meegaan, waardoor toekomstige eigenaren van je huis ook kunnen genieten van de esthetische en functionele voordelen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat kosten zinken dakgoten?

Zinken dakgoot prijzen hangen af van de grootte en het type. Ze zijn meestal duurder dan andere dakgoot materialen, maar gaan langer mee.

2. Hoe installeer je een zinken dakgoot?

Dakgoot installatie is een klus voor experts. Zij zorgen ervoor dat de zinken goten goed passen en vastzitten aan je huis.

3. Moet ik mijn zinken dakgoten vaak onderhouden?

Ja, regelmatig dakgoot onderhoud is belangrijk om je goten schoon te houden en verstopping te voorkomen.

4. Wat als mijn zinken dakgoot kapot is?

Als er een probleem is, is het belangrijk om snel een dakgoot reparatie uit te voeren. Soms kan een dakgoot vervanging nodig zijn.

5. Waarom zou ik voor zinken goten kiezen?

Zinken goten zijn sterk en mooi. Ze werken goed met de hemelwaterafvoer en kunnen goed samen met zinken dakbedekking gebruikt worden.