Veel mensen denken ten onrechte dat lichtkoepels alleen geschikt zijn voor schuine daken. Echter, een plat dak biedt juist een perfecte ondergrond voor het installeren van een lichtkoepel.

Met meer dan tien jaar ervaring in dakwerken kan ik u verzekeren dat een plat dak lichtkoepel niet alleen uw ruimte voorziet van natuurlijk daglicht, maar ook de esthetiek en waarde van uw vastgoed kan verhogen.

Een goed geplaatste lichtkoepel kan de lichtdoorlatendheid in een ruimte tot 30% verhogen, wat bijdraagt aan een beter welzijn en lagere energiekosten. Dit artikel zal u onderdompelen in alles wat u moet weten over het kiezen, meten en plaatsen van de ideale lichtkoepel voor uw platte dak.

Ontdek hoe u het meeste uit uw investering haalt. Lees verder en laat u inspireren!

Samenvatting

 • Een plat dak biedt een geschikte ondergrond voor het installeren van lichtkoepels, die de ruimte voorzien van natuurlijk daglicht, de esthetiek verbeteren en de waarde van het vastgoed verhogen.
 • Het gebruik van plat dak lichtkoepels zorgt voor meer daglicht, energiebesparingbetere isolatiefrisse lucht, een mooier uitzicht en verhoogt de waarde van het gebouw.
 • Verschillende soorten lichtkoepels zijn beschikbaar voor platte daken, waaronder acrylaat en polycarbonaat, elk met specifieke eigenschappen en toepassingen.
 • Het correct meten en plaatsen van een lichtkoepel is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed past en goed afsluit op het platte dak.

Wat is een plat dak lichtkoepel en waarom zou u er een gebruiken?

Een plat dak lichtkoepel is een transparante koepel die op een plat dak wordt geplaatst om natuurlijk licht naar binnen te laten. Het gebruik van een lichtkoepel biedt voordelen zoals het verhogen van de natuurlijke lichtinval, het verbeteren van de isolatie en het creëren van een ruimtelijk gevoel in de ruimte.

Voordelen van lichtkoepels op een plat dak

Lichtkoepels op een plat dak brengen veel goede dingen. Ze maken uw huis of kantoor lichter en fijner. Hier zijn de voordelen:

 • Meer daglicht: Een lichtkoepel laat veel natuurlijk licht binnen. Dit kan uw ruimte prettiger maken.
 • Energie besparen: Doordat er meer zonlicht komt, hoeft u minder lampen aan te doen. Zo bespaart u stroom.
 • Betere isolatie: Moderne lichtkoepels houden warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Uw huis blijft lekker warm of koel.
 • Frisse lucht: Sommige lichtkoepels kunnen open. Dan kunt u frisse lucht laten binnenkomen.
 • Mooier uitzicht: Kijk door de koepel naar boven en zie de blauwe hemel of sterren.
 • Waarde van het gebouw stijgt: Een huis met een lichtkoepel is vaak meer waard. Mensen vinden dat fijn.
 • Makkelijk te plaatsen: Het zetten van een koepel op een plat dak is niet zo moeilijk. Dat kan vaak snel gebeuren.
 • Sterk materiaal: Koepels zijn gemaakt van stevige kunststoffen zoals acrylaat en polycarbonaat. Ze gaan lang mee.

Toepassingen van een plat dak lichtkoepel

Een plat dak lichtkoepel kan op verschillende manieren worden gebruikt. Ze leveren natuurlijk licht aan ruimtes met een plat dak, zoals uitbouwen, garages en loodsen. Deze lichtkoepels zijn ook geschikt voor ruimtes waar geen verticale ramen kunnen worden geplaatst, zoals gangen en trappenhuizen.

Het toevoegen van een lichtkoepel aan uw platte dak kan ruimtes verhelderen die anders donker zouden blijven, waardoor ze een aangename en functionele omgeving worden.

Door het plaatsen van plat dak lichtkoepels kunnen ruimtes zonder natuurlijk licht worden omgezet in aangename en productieve werk- of leefomgevingen. Dit helpt ook bij het verminderen van energieverbruik door minder afhankelijkheid van kunstmatige verlichting gedurende de dag.

Verschillende soorten lichtkoepels voor platte daken

Er zijn verschillende soorten lichtkoepels beschikbaar voor platte daken, zoals acrylaat en polycarbonaat lichtkoepels. Beide materialen hebben hun eigen voor- en nadelen en er zijn ook opties in kleur en dikte om uit te kiezen.

Voor- en nadelen van acrylaat en polycarbonaat lichtkoepels

Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder acrylaat en polycarbonaat. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen voor gebruik in platte daken. Hier is een overzicht in tabelvorm:

Eigenschap Acrylaat Lichtkoepels Polycarbonaat Lichtkoepels
Voordeel Heldere doorzichtigheid Bijna onbreekbaar
UV-bestendig Extreem slagvast
Gunstig geprijsd Geschikt voor veiligheidsdoeleinden
Nadeel Kan breken bij grote impact Meer krasgevoelig dan acrylaat
Minder slagvast dan polycarbonaat Duurder in aanschaf
Temperatuurgevoeligheid kan vorm beïnvloeden Minder helder over tijd door UV-straling

 

Acrylaat biedt een uitstekende lichtdoorlatendheid en is UV-bestendig, wat betekent dat het niet snel vergeelt. Polycarbonaat daarentegen, staat bekend om zijn enorme slagvastheid en veiligheidskenmerken. Acrylaat is een goede keuze voor wie op zoek is naar een budgetvriendelijke optie, terwijl polycarbonaat ideaal is voor locaties waar veiligheid een grote zorg is. Ondanks dat polycarbonaat lichtkoepels duurzamer zijn, kunnen ze na verloop van tijd door UV-straling lichtjes van helderheid verminderen. Acrylaat kan gevoelig zijn voor vormverandering bij extreme temperaturen en is minder sterk dan polycarbonaat. Beide materialen vereisen regelmatig onderhoud om hun esthetische uiterlijk en functionaliteit te behouden.

Keuzemogelijkheden in kleur en dikte

Bij het kiezen van lichtkoepels voor platte daken, heeft u verschillende opties als het gaat om kleur en dikte. Acrylaat lichtkoepels komen in diverse tinten, waaronder helder, opaal en brons, terwijl polycarbonaat lichtkoepels doorgaans helder of opaal zijn.

Wat betreft dikte, acrylaat lichtkoepels zijn meestal verkrijgbaar in 3mm, 4mm of 5mm dikte, terwijl polycarbonaat lichtkoepels variëren van 10mm tot 16mm dikte. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de gewenste lichttransmissie en isolatiewaarde bij het kiezen van de juiste kleur en dikte voor uw plat dak lichtkoepel.

Bij het overwegen van de kleur en dikte van lichtkoepels, is het essentieel om te letten op de gewenste lichtdoorlatendheid en thermische eigenschappen. Zowel acrylaat als polycarbonaat lichtkoepels bieden verschillende opties, variërend van helder tot opaal en diverse diktes.

Hoe meet u een lichtkoepel voor een nieuwe of bestaande daksparing?

Om een lichtkoepel voor een nieuwe of bestaande daksparing te meten, zijn er enkele belangrijke tips die u moet volgen. Het is essentieel om de juiste maat te bepalen voor uw dakopening om ervoor te zorgen dat de lichtkoepel goed past en goed afsluit.

Tips voor het correct meten van een lichtkoepel

Bij het meten van een lichtkoepel, zorg voor nauwkeurigheid door de opening van binnenuit te meten. Meet de lengte en breedte op drie verschillende punten en neem de kleinste maat als referentie.

Houd rekening met het feit dat dakopeningen niet altijd perfect vierkant zijn. Bij het bestellen van een nieuwe lichtkoepel is het essentieel om de juiste maat te bepalen om problemen bij installatie te voorkomen.

Maak gebruik van de juiste gereedschappen en meetmethoden om ervoor te zorgen dat de lichtkoepel goed past en correct geïnstalleerd kan worden.

Mocht u een lichtkoepel vervangen, meet dan de bestaande opening zorgvuldig op voordat u een nieuwe lichtkoepel aanschaft. Let op alle afwijkingen in lengte, breedte en eventuele ongelijkheden in de hoeken.

Hoe de juiste maat te bepalen voor uw dakopening

Om de juiste maat voor uw dakopening te bepalen, begint u met het meten van de lengte en breedte van de binnenkant van de opstand. Meet van muur tot muur voor beide richtingen om de precieze afmetingen te verkrijgen.

Zorg ervoor dat u deze metingen op meerdere punten controleert om nauwkeurigheid te garanderen. Gebruik vervolgens de kleinste maat als basismaat voor het bestellen van uw plat dak lichtkoepel.

Vergeet niet rekening te houden met eventuele overhangende delen en zorg voor voldoende ruimte voor installatie. Bij het bestellen is het belangrijk om de nauwkeurige buitenmaat van de opstand door te geven om een perfecte pasvorm te garanderen.

Het plaatsen van een plat dak lichtkoepel

Voor het plaatsen van een plat dak lichtkoepel heeft u de benodigde materialen en gereedschappen nodig. Volg de stapsgewijze instructies voor een succesvolle installatie van uw lichtkoepel.

Benodigde materialen en tools

Voor het plaatsen van een plat dak lichtkoepel heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 1. Dakopstand: Een PVC dakopstand die geschikt is voor platte daken.
 2. Lichtkoepel: Kies een opaal lichtkoepel van acrylaat of polycarbonaat, afhankelijk van uw voorkeur en vereisten.
 3. Bevestigingsmateriaal: Zorg voor de juiste schroeven, bouten en moeren om de lichtkoepel stevig te bevestigen.
 4. Afdichtingsmiddel: Gebruik hoogwaardige kit om ervoor te zorgen dat de installatie waterdicht is.
 5. Meetgereedschap: Een rolmaat of meetlat om nauwkeurige metingen uit te voeren voor een perfecte pasvorm.

Stapsgewijze instructies

Voordat u begint met het plaatsen van een plat dak lichtkoepel, zorg ervoor dat u de volgende stapsgewijze instructies begrijpt:

 1. Controleer de daksparingen en maak ze schoon van vuil en puin.
 2. Bereid de dakbedekking voor door de juiste opening te maken volgens de specificaties van de lichtkoepel.
 3. Plaats de opstand op het dak en controleer of deze waterpas staat.
 4. Breng afdichtingsmaterialen aan om een waterdichte aansluiting te garanderen.
 5. Installeer de lichtkoepel in de opstand en bevestig deze stevig vast.
 6. Controleer of alle randen goed zijn afgedicht om lekkage te voorkomen.
 7. Test de lichtkoepel op eventuele lekken voordat u klaar bent.

Onderhoud en accessoires voor platte dak lichtkoepels

Voor het onderhoud van platte dak lichtkoepels zijn er specifieke schoonmaaktips en aanbevolen producten die kunnen helpen om ze in goede staat te houden. Daarnaast zijn er ook verschillende zonwering en raamdecoratie opties beschikbaar om de lichtinval te reguleren en de privacy te waarborgen.

Schoonmaaktips en aanbevolen producten

Om uw plat dak lichtkoepel schoon te maken, kunt u de volgende tips en aanbevolen producten gebruiken:

 1. Gebruik een zachte borstel of spons om vuil en stof van de lichtkoepel te verwijderen.
 2. Maak een mild sopje met lauw water en een niet-schurend schoonmaakmiddel.
 3. Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen, schuursponsjes of harde borstels om krassen te voorkomen.
 4. Spoel de lichtkoepel grondig af met schoon water en gebruik een zachte doek om deze droog te deppen.
 5. Voor hardnekkig vuil of vlekken kunt u speciale reinigingsproducten voor acrylaat – of polycarbonaatoppervlakken gebruiken.

Zonwering en raamdecoratie opties

Zonwering en raamdecoratie zijn essentieel voor platte dak lichtkoepels, omdat ze helpen bij het reguleren van de hoeveelheid licht en warmte die doordringt. Hier zijn verschillende opties die beschikbaar zijn:

 1. Screens: Zonneschermen bieden bescherming tegen overmatig zonlicht en verminderen de warmteoverdracht.
 2. Rolgordijnen: Deze kunnen handig zijn om de lichtinval te regelen en privacy te bieden wanneer dat nodig is.
 3. Jaloezieën: Verkrijgbaar in diverse materialen, zoals aluminium of hout, waardoor u de lichtinval kunt aanpassen volgens uw voorkeur.
 4. Zonwerende folie: Dit type folie kan worden aangebracht op het glas om warmte en schittering te verminderen.

Waar kunt u plat dak lichtkoepels bestellen?

U kunt plat dak lichtkoepels bestellen bij gespecialiseerde fabrikanten en leveranciers van dakkoepels. Daarnaast zijn er ook diverse online winkels en bouwmarkten waar u een breed assortiment aan platte dak lichtkoepels kunt vinden.

Het is belangrijk om prijzen en kwaliteit te vergelijken voordat u tot aankoop overgaat.

Vergelijkingsmogelijkheden in prijs en kwaliteit

U kunt plat dak lichtkoepels vergelijken op basis van prijs en kwaliteit. Let op de verschillen in materiaal, dikte en kleur. Vergelijk ook de garantievoorwaarden en klantbeoordelingen. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken die past bij uw budget en de gewenste kwaliteit. Overweeg de lange termijn voordelen bij het maken van uw beslissing.

Na het vergelijken van prijs en kwaliteit, is het handig om te weten waar u plat dak lichtkoepels kunt bestellen.

Leverings- en afhaalmogelijkheden

Voor levering en afhaling van plat dak lichtkoepels zijn er diverse opties beschikbaar, afhankelijk van uw voorkeur en situatie. Veel leveranciers bieden landelijke bezorging aan, waardoor u de lichtkoepel rechtstreeks bij u thuis kunt laten bezorgen.

Sommige leveranciers bieden ook de mogelijkheid om de lichtkoepels af te halen bij specifieke afhaalpunten, wat handig kan zijn als u liever zelf het product ophaalt of als u snel beschikking wilt hebben over de lichtkoepel.

Bij het kiezen van een leverancier voor uw plat dak lichtkoepel is het belangrijk om te letten op de beschikbare opties voor levering en afhaling, zodat u de meest geschikte optie kunt kiezen op basis van uw behoeften.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een plat dak lichtkoepel?

Een plat dak lichtkoepel is een soort raam dat op platte daken wordt gezet om meer daglicht binnen te laten. Ze komen in verschillende soorten, zoals acrylaat en polycarbonaat dakkoepels.

2. Hoe kies ik de juiste lichtkoepel voor mijn huis?

Bij het kiezen moet je rekening houden met de prijzen, materialen zoals acrylaat of polycarbonaat, en het type zonwering dat nodig is voor jouw lichtkoepel.

3. Kan ik een oude dakkoepel vervangen?

Ja, je kunt een oude dakkoepel vervangen. Het is belangrijk om de juiste montage te kiezen en te zorgen voor goede regenwaterafvoer.

4. Wat zijn de voordelen van daklichten of lichtstraten?

Daklichten en lichtstraten brengen veel daglicht naar binnen en kunnen een ruimte fijner maken om in te zijn. Lichttunnels of lichtdaksystemen zijn ook goed om huizen lichter te maken.

5. Is het moeilijk om een platdakraam te plaatsen?

Het plaatsen van een platdakraam moet zorgvuldig gebeuren, maar het kan gedaan worden door iemand die handig is of door professionals. Ze moeten goed vastzitten en de dakbeglazing moet veilig zijn.