Platte daken vragen om een specifieke aanpak als het gaat om dakbedekking. Een veelgekozen oplossing is roofing, een materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en waterdichtheid.

Met meer dan twintig jaar ervaring in het vak kan ik u vertellen dat de keuze voor het juiste type roofing cruciaal is voor de levensduur van uw dak. Goed geplaatste en onderhouden roofing kan tot wel 25 jaar meegaan, waardoor het een investering is die zichzelf terugbetaalt.

Dit artikel biedt u een schat aan informatie over hoe u roofing correct kiest, plaatst en onderhoudt. De inzichten die u hier vindt, zijn gebaseerd op jarenlange praktijkervaring en technische kennis in de dakdekkersbranche.

Ontdek wat er allemaal komt kijken bij het waterdicht maken van uw platte dak met roofing. Lees verder voor deskundige tips en adviezen.

Samenvatting

 1. Roofing is een populaire en duurzame keuze voor platte daken vanwege de waterdichtheid en lange levensduur tot wel 25 jaar, maar het kan gevoelig zijn voor UV-straling en vereist professionele installatie.
 2. Bij het plaatsen van roofing op platte daken is een grondige voorbereiding essentieel, inclusief het controleren en repareren van het dakoppervlak, zorgen voor goede afwatering en overwegen van zonnepaneleninstallatie vóór het plaatsen van de roofing.
 3. Het vergelijken van roofing branden versus lijmen helpt bij het kiezen van de juiste dakbedekking, waarbij branden een krachtigere hechting biedt maar ook brandrisico met zich meebrengt, terwijl lijmen veiliger zijn in gebruik maar mogelijk minder sterke hechting hebben.
 4. Regelmatig onderhoud, inspectie op scheuren en blaren, en tijdige reparaties kunnen de levensduur van roofing verlengen, die gemiddeld 10 tot 20 jaar is, afhankelijk van het type, installatiekwaliteit en weersomstandigheden.

Wat is roofing?

Roofing is een soort dakbedekking gemaakt van bitumen, dat wordt gebruikt voor platte daken. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder dakrollen, dakleer en zelfklevende dakrollen.

Roofing heeft voordelen zoals waterdichting, maar kan nadelen hebben zoals gevoeligheid voor UV-straling.

Soorten roofing

Roofing is een populair materiaal voor platte daken. Het beschermt tegen water en gaat lang mee.

 • Bitumen dakrollen: Dit zijn lange rollen die je op het dak legt. Ze zijn sterk en waterdicht.
 • Dakleer: Een ander woord voor bitumen dakrollen. Vaak bedekt met een laagje grind.
 • Zelfklevende dakrollen: Deze rollen plak je direct op de onderlaag zonder vuur of lijm.
 • EPDM: Dit is rubber voor je dak. Het is rekbaar en heel goed bestand tegen weer en wind.
 • PVC-dakbedekking: Gemaakt van plastic, makkelijk te vormen naar het dak.
 • Dampscherm: Dit voorkomt dat vocht uit het gebouw in de isolatie komt.

Voordelen

Roofing op platte daken heeft verschillende voordelen. Ten eerste, het is duurzaam en kan lang meegaan, wat betekent dat je niet regelmatig reparaties hoeft uit te voeren. Bovendien is het bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor het een betrouwbare keuze is voor bescherming tegen regen, sneeuw en zon.

Daarnaast kan roofing gemakkelijk worden geïnstalleerd en vereist het minder onderhoud dan sommige andere dakbedekkingsopties. Ook biedt het een goede bescherming voor dakisolatie en kan het helpen energie te besparen door warmteverlies te verminderen.

Als je van plan bent om roofing op je platte dak te plaatsen, is het belangrijk om de voordelen ervan te overwegen. Het kan helpen om de levensduur van je dak te verlengen en je huis te beschermen.

Echter, het is ook essentieel om in gedachten te houden dat elk type dakbedekking zijn eigen unieke kenmerken heeft, dus zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt op basis van je specifieke behoeften en budget.

Nadelen

Roofing op platte daken heeft enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Omdat roofing gemaakt is van aardolieproducten, kan het bij blootstelling aan de zon langzaam vervagen en broos worden, waardoor het vatbaar wordt voor barsten en lekken.

Daarnaast is het plaatsen van roofing een complexe taak die professionele vaardigheden vereist, dus het kan duur zijn om te installeren en te onderhouden. Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen bij het kiezen van dakbedekking voor een plat dak.

Nu we de nadelen van roofing hebben besproken, laten we eens kijken naar het proces van roofing dakbedekking plaatsen.

Roofing dakbedekking plaatsen

Bij het plaatsen van roofing op platte daken is het belangrijk om de dakconstructie goed voor te bereiden, de roofing zorgvuldig te leggen en ervoor te zorgen dat de afwerking waterdicht is.

Voorbereiding

Voordat je roofing op een plat dak gaat plaatsen, moet je zorgen voor de juiste voorbereiding. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Controleer de staat van het dakoppervlak om te zorgen dat het schoon en droog is.
 2. Repareer eventuele beschadigingen aan het dakoppervlak voordat je begint met het plaatsen van de roofing.
 3. Zorg voor een goede afvoer van regenwater door te controleren of de afvoerkanalen vrij zijn van verstoppingen.
 4. Overweeg de installatie van zonnepanelen vóór het plaatsen van de roofing om latere wijzigingen te vermijden.

Leggen van de roofing

 1. Bereid het dakoppervlak voor door vuil, stof en eventuele losse materialen te verwijderen.
 2. Rol de eerste laag roofing uit over het oppervlak van het dak volgens de instructies van de fabrikant.
 3. Gebruik een brander of lijm om de roofing stevig aan het oppervlak te hechten, afhankelijk van de gekozen installatiemethode.
 4. Zorg ervoor dat de overlappingen tussen de banen correct worden uitgevoerd om waterdichtheid te garanderen.
 5. Werk nauwkeurig rondom randen, hoeken en obstakels om een goede afdichting te garanderen.
 6. Controleer zorgvuldig op eventuele luchtbellen of losse plekken en corrigeer deze onmiddellijk voor een duurzame installatie.
 7. Volg alle veiligheidsvoorschriften bij het werken met roofingmateriaal en branders om ongelukken te voorkomen.

Afwerking

Bij het afwerken van de roofing is het belangrijk om nauwkeurig te werken en aandacht te besteden aan details. Hier zijn enkele belangrijke stappen voor een goede afwerking:

 1. Zorg ervoor dat de randen van de roofing goed zijn afgedicht om waterlekkage te voorkomen.
 2. Controleer of alle overlappingen van de roofing gelijkmatig en strak zijn gelegd voor een uniforme uitstraling.
 3. Breng indien nodig een beschermende coating aan op de bovenlaag van de roofing om deze te beschermen tegen UV-stralen en weersinvloeden.

Roofing branden versus lijmen

Het vergelijken van roofing branden versus lijmen is essentieel voor het kiezen van de juiste dakbedekking. Leer meer over de voor- en nadelen van elk type en ontdek welke methode het beste past bij jouw behoeften.

Voor- en nadelen

Roofing branden en lijmen bieden beide specifieke voordelen en nadelen bij de installatie op platte daken.

Aspect Voordelen van Roofing Branden Nadelen van Roofing Branden Voordelen van Roofing Lijmen Nadelen van Roofing Lijmen
Hechting Zorgt voor een sterke, duurzame hechting. Kan een risico vormen bij onjuiste toepassing. Minder risico op brand, veiliger in gebruik. Mogelijk minder sterke hechting dan bij branden.
Weersomstandigheden Goede hechting ook bij kouder weer. Niet geschikt bij regen of extreme hitte tijdens het aanbrengen. Kan onder meerdere weersomstandigheden aangebracht worden. Hechting kan beïnvloed worden door vochtigheid en temperatuur.
Kosten Vaak voordeliger in aanschaf. Kosten voor branders en veiligheidsmaatregelen kunnen oplopen. Geen extra kosten voor branders. Lijm kan duurder zijn dan de materialen voor het branden.
Installatietijd Snelle installatie mogelijk door ervaren vakmensen. Vereist specifieke vaardigheden en ervaring. Eenvoudig aan te brengen, ook voor doe-het-zelvers. Droogtijd van de lijm kan het proces vertragen.
Milieu Open vuur levert een risico voor het milieu. Geen open vuur, minder milieubelastend. Sommige lijmen bevatten oplosmiddelen die schadelijk kunnen zijn.

 

Na het overwegen van de voor- en nadelen is het tijd om de kosten van beide methoden in detail te bekijken.

Kosten

Het plaatsen van roofing op een plat dak kan verschillende kosten met zich meebrengen. De kosten zijn afhankelijk van factoren zoals het type roofing, de oppervlakte van het dak en de arbeidskosten. Het is belangrijk om een ​​nauwkeurige offerte te verkrijgen van een professionele dakdekker voordat je aan de klus begint. Daarnaast kunnen de kosten variëren op basis van de levering en het beschikbare advies over de benodigde hoeveelheden, dus is het verstandig om specifieke informatie te verkrijgen over de totale kosten en benodigdheden voordat je begint met het plaatsen van roofing op jouw platte dak.

Roofing onderhoud en vervanging

Het is belangrijk om regelmatig het roofing op platte daken te inspecteren en te onderhouden om de levensduur te verlengen. Lees verder voor meer informatie!

Levensduur

Roofing heeft over het algemeen een levensduur van 10 tot 20 jaar, afhankelijk van het type roofing, de kwaliteit van de installatie en de weersomstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur te verlengen, zoals inspectie op scheuren, blaren en loslatende naden.

Bij beschadigingen is tijdige reparatie essentieel om verdere schade te voorkomen en de levensduur te optimaliseren. Door het tijdig vervangen van aangetaste delen kan de algehele levensduur van het roofing systeem worden verlengd.

Na het begrijpen van de levensduur van roofing, is het even belangrijk om te begrijpen of je roofing moet branden of lijmen voor jouw plat dak.

Herstellen of vervangen

Als je roofing dakbedekking hebt, moet je weten wanneer het gerepareerd of vervangen moet worden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Inspecteer regelmatig op scheuren, blaren en barsten.
 2. Repareer kleine beschadigingen onmiddellijk om verdere schade te voorkomen.
 3. Overweeg vervanging als de roofing meer dan 20 jaar oud is.
 4. Bij ernstige schade zoals grote scheuren of loslatende delen, is volledige vervanging noodzakelijk.
 5. Zorg voor professionele inspectie en advies bij twijfel over herstellen of vervangen.

Tips voor het kopen van roofing

Onderzoek verschillende soorten roofing en vraag om deskundig advies voor de beste keuze. Lees verder voor meer handige tips!

Verschillende soorten roofing

Er zijn verschillende soorten roofing die geschikt zijn voor platte daken. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten:

 1. Bitumen dakbedekking: Dit type roofing is gemaakt van aardolie en is populair vanwege zijn duurzaamheid en waterbestendigheid.
 2. EPDM: Een synthetisch rubberen materiaal dat flexibel, sterk en bestand is tegen uv-stralen, ozon en weersinvloeden.
 3. PVC: Polyvinylchloride (PVC) dakbedekking is lichtgewicht, duurzaam en gemakkelijk te installeren.
 4. Groendaksystemen: Deze omvatten een waterdichte laag met daarbovenop vegetatie, wat zorgt voor isolatie en verhoogde biodiversiteit.

Kosten en levering

Na het kiezen van de juiste soort roofing, is het belangrijk om de kosten en de levering zorgvuldig te overwegen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Prijsbereik: De kosten van roofing variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit. Zorg ervoor dat je een realistisch budget hebt.
 2. Leveringsopties: Onderzoek verschillende leveranciers en hun leveringsopties, inclusief eventuele extra kosten.
 3. Garantie: Controleer of de roofing wordt geleverd met garantie, en begrijp de voorwaarden ervan.
 4. Installatiekosten: Overweeg ook de kosten van professionele installatie als je zelf niet handig bent.
 5. Duurzaamheid: Denk aan langetermijnkosten in plaats van alleen naar de aanschafprijs te kijken.
 6. Vergelijk offertes: Vraag offertes op bij verschillende leveranciers om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Belang van deskundig advies

Wanneer je een beslissing neemt over het kopen van roofing, is het essentieel om deskundig advies in te winnen. Een ervaren professional kan je helpen bij het kiezen van de juiste soort roofing die geschikt is voor jouw specifieke behoeften en budget.

Bovendien kan deskundig advies je ook begeleiden bij het begrijpen van de installatievereistenonderhoudstips en mogelijke vervangingscyclus, waardoor je uiteindelijk geld en tijd bespaart en onnodige problemen voorkomt.

Dakbranders, in het bijzonder, vereisen specialistisch advies vanwege de complexiteit van de installatie- en veiligheidsvoorschriften.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is belangrijk bij het plaatsen van roofing op platte daken?

Het is belangrijk dat je weet hoe je de roofing goed vastmaakt, zorgt voor een glad oppervlak en controleert of alles waterdicht is.

2. Kan ik zelf roofing plaatsen op een plat dak?

Ja, je kunt zelf roofing plaatsen als je de juiste materialen en gereedschap hebt en weet hoe het moet.

3. Hoe lang gaat roofing mee op een plat dak?

Goed geplaatste roofing kan veel jaren meegaan, maar het hangt af van het materiaal en het onderhoud.

4. Wat moet ik doen als er een probleem is met mijn roofing op een plat dak?

Als er een probleem is, bel dan een professional die kan helpen om de roofing te repareren of te vervangen.