Het vernieuwen van een plat dak kan als een ontmoedigende taak voelen, maar met de juiste kennis en voorbereiding wordt het een investering die comfort en waarde aan je woning toevoegt.

Met meer dan 20 jaar ervaring in dakrenovatie ben ik uw gids door de wereld van platte daken, hun eigenaardigheden en hoe deze efficiënt en duurzaam te vernieuwen. Van bitumen tot EPDM, elke keuze heeft zijn eigen voordelen en kostenplaatje.

Het kiezen voor hoogwaardige materialen en correcte plaatsing kan leiden tot een langere levensduur van uw dak, en uiteindelijk tot een besparing op onderhoudskosten. Dit artikel neemt je mee in alles wat je moet weten over opties, prijzen en handige tips.

Een goed vernieuwd plat dak kan jouw energiekosten drastisch verlagen. Lees verder en ontdek hoe je jouw dakproject succesvol aanpakt!

Samenvatting

 • Het vernieuwen van een plat dak is belangrijk vanwege verouderde dakbedekking, slechte isolatie en lekkages die kunnen optreden.
 • Bij het vernieuwen van een plat dak zijn enkele opties zoals het vervangen van de dakbedekking, het aanbrengen van isolatie en het vernieuwen van de dakconstructie.
 • De kosten voor het vernieuwen van een plat dak variëren afhankelijk van de gekozen materialen, gemiddelde prijzen per vierkante meter en eventuele extra kosten voor isolatie en constructie.
 • Advies inwinnen bij een ervaren dakwerker en het aanvragen van meerdere offertes zijn slimme stappen bij het vernieuwen van een plat dak.

Waarom een plat dak vernieuwen?

Een plat dak vernieuwen is belangrijk vanwege de verouderde dakbedekking, slechte isolatie en lekkages die kunnen optreden. Het vernieuwen van een plat dak zorgt voor een betere bescherming van je woning en kan energiebesparend zijn.

Verouderde dakbedekking

Oude dakbedekking kan problemen geven. Na veel jaren gaat het scheuren of breken. Dit zorgt voor lekken en kan jouw huis binnenin beschadigen. Daarom is het slim om oude bitumen dakbedekking of EPDM dakbedekking te vervangen.

Zo voorkom je grotere schade en houd je je huis veilig en droog.

Nieuwe dakbedekking kiezen is belangrijk. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld weer een verse laag bitumen of EPDM. Deze materialen zijn sterk en gaan lang mee. Met nieuw materiaal op je dak verminder je de kans op lekken.

Ook ziet je huis er weer netjes uit van buiten.

Slechte isolatie

Een plat dak met slechte isolatie kan leiden tot warmteverlies, waardoor energiekosten stijgen. Daarnaast kan het dak vochtproblemen veroorzaken, wat de dakconstructie kan beschadigen.

Het vernieuwen van de isolatie van een plat dak kan helpen om energie te besparen en de levensduur van het dak te verlengen, waardoor potentiële problemen worden voorkomen. Bij het vernieuwen van een plat dak is het belangrijk om te investeren in hoogwaardige isolatiematerialen die voldoen aan de actuele isolatienormen.

Door goede isolatie wordt niet alleen de energie-efficiëntie verbeterd, maar ook het comfort in de woning.

Lekkages

Een plat dak met slechte isolatie kan leiden tot lekkages. Deze lekkages kunnen resulteren in waterschade en schimmelvorming, waardoor de dakconstructie verzwakt kan raken. Het is belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en eventuele lekkages onmiddellijk te repareren om verdere schade te voorkomen.

Zorg ervoor dat de dakdekker grondig alle mogelijke bronnen van lekkages onderzoekt, zoals beschadigde dakbedekkingverstopte afvoeren of scheuren in de dakconstructie. Een tijdige opsporing en reparatie van lekkages kan helpen om de levensduur van je platte dak te verlengen en onnodige kosten te vermijden.

Mogelijkheden voor het vernieuwen van een plat dak

Het vernieuwen van een plat dak kan op verschillende manieren worden aangepakt, zoals het vervangen van de dakbedekking, het aanbrengen van isolatie en het vernieuwen van de dakconstructie.

Het kiezen van de juiste aanpak hangt af van de staat van het huidige dak en de gewenste verbeteringen.

Vervangen van dakbedekking

Het vernieuwen van de dakbedekking is een belangrijk onderdeel van het upgraden van een plat dak. Het kan worden gedaan om verschillende redenen, zoals veroudering of schade en hier zijn enkele opties om dit te doen:

 1. EPDM: Een duurzaam rubberen materiaal dat lang meegaat en bestand is tegen weersinvloeden.
 2. Bitumen: Dit is een traditioneel maar effectief materiaal dat betaalbaar is en goede waterdichtheid biedt.
 3. PVC: Een lichtgewicht en flexibel materiaal met een lange levensduur en weinig onderhoud.
 4. Groendak: Dit omvat het installeren van levende planten op het dakoppervlak, wat zorgt voor isolatie en milieuvriendelijkheid.

Isolatie aanbrengen

Bij het vernieuwen van een plat dak, kan het aanbrengen van isolatie verschillende voordelen met zich meebrengen:

 1. Isolatie kan helpen bij het verbeteren van de energie – efficiëntie van je huis door warmteverlies te verminderen.
 2. Het zorgt voor een comfortabelere leefomgeving door temperatuurschommelingen te verminderen.
 3. Goede isolatie kan ook helpen om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen.
 4. Het verlengt de levensduur van je dak door de vorming van condensatie en vochtproblemen tegen te gaan.
 5. Correct geïnstalleerde isolatie kan je helpen geld te besparen op verwarmings – en koelingskosten.

Dakconstructie vernieuwen

Naast het aanbrengen van isolatie, is het vernieuwen van de dakconstructie ook een belangrijke optie bij het renoveren van een plat dak. Dit kan nodig zijn bij veroudering of structurele problemen. Hier zijn enkele essentiële overwegingen:

 1. Controleer op houtrot of beschadigde balken en vervang ze indien nodig.
 2. Overweeg het versterken van de dakconstructie om extra gewicht van bijvoorbeeld groendaksystemen te kunnen dragen.
 3. Voer een grondige inspectie uit om elk teken van verzwakking of verzakking te detecteren, en neem passende maatregelen.

Kosten voor het vernieuwen van een plat dak

De kosten voor het vernieuwen van een plat dak variëren afhankelijk van de gekozen materialen, gemiddelde prijzen per vierkante meter en eventuele extra kosten voor isolatie en constructie.

Benieuwd naar meer informatie? Lees dan verder!

Gemiddelde prijzen per vierkante meter

Het bepalen van de kosten voor het vernieuwen van uw plat dak hangt nauw samen met de prijs per vierkante meter, die kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals materiaalkeuze en de complexiteit van de werkzaamheden. Hieronder vindt u een indicatieve tabel met gemiddelde prijzen voor het vernieuwen van een plat dak.

Type dakbedekking Gemiddelde prijs per m² (inclusief plaatsing)
Bitumen € 45 – € 60
EPDM € 50 – € 70
PVC € 50 – € 75
Groendak € 55 – € 100

Deze prijzen zijn inclusief de kosten voor het plaatsen door een vakman en BTW, maar exclusief eventuele extra werkzaamheden zoals het aanbrengen van isolatie of het vernieuwen van de dakconstructie. Factoren zoals de staat van de ondergrond en de toegankelijkheid van het dak kunnen ook de uiteindelijke prijs beïnvloeden.

Invloed van gekozen materialen

Het bepalen van de kosten van het vernieuwen van een plat dak wordt sterk beïnvloed door de materialen die je kiest. De keuze van dakbedekking, isolatiemateriaal en dakconstructie heeft een directe invloed op de totale prijs. Duurdere materialen kunnen de initiële kosten verhogen, maar op lange termijn kunnen ze betere isolatie en duurzaamheid bieden, waardoor je geld bespaart op energierekeningen en toekomstige reparaties. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig de materialen te kiezen die voldoen aan zowel je budget als aan de kwaliteitseisen voor een langdurige oplossing.

Vergeet niet dat het kiezen van hoogwaardige materialen zoals EPDM of PVC voor dakbedekking en goede isolatie zoals PIR of XPS, kan resulteren in een efficiënter plat dak op lange termijn. Het loont om te investeren in kwalitatieve materialen die sterk presteren op het gebied van waterdichtheid, isolatie en duurzaamheid, zelfs als de initiële kosten iets hoger zijn.

Extra kosten zoals isolatie en constructie

Bij het vernieuwen van een plat dak kunnen extra kosten ontstaan, vooral als isolatie moet worden toegevoegd of de dakconstructie moet worden aangepast. Isolatie kan de energie-efficiëntie verbeteren en de levensduur van het dak verlengen, maar het brengt wel extra kosten met zich mee. Daarnaast kan het nodig zijn om de dakconstructie te vernieuwen om de stabiliteit te verbeteren of om extra gewicht van isolatiematerialen te ondersteunen. Deze extra kosten moeten worden overwogen bij het plannen van een dakvernieuwing om realistische budgetten vast te stellen.

Tips voor het vernieuwen van een plat dak

 • – Laat je adviseren door een gespecialiseerde dakwerker om de beste opties te vinden voor het vernieuwen van je plat dak.
 • – Vraag meerdere offertes aan om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor de vernieuwing van je plat dak.

Laat je adviseren door een gespecialiseerde dakwerker

Voor het vernieuwen van je plat dak is het slim om advies in te winnen bij een ervaren dakwerker. Zo’n specialist kan je helpen met het kiezen van de juiste materialen en methoden, gebaseerd op de specifieke behoeften van jouw dak.

Bovendien kan een gespecialiseerde dakwerker eventuele problemen snel identificeren en effectieve oplossingen bieden, waardoor je geld en tijd bespaart in de toekomst. Vergeet niet om meerdere offertes aan te vragen en te kiezen voor een vakman met een bewezen staat van dienst in het vernieuwen van platte daken.

Vraag meerdere offertes aan

Als je de beste prijs en kwaliteit voor je plat dak renovatie wilt, is het aan te raden om verschillende offertes aan te vragen. Door meerdere offertes te vergelijken, krijg je inzicht in de prijzen, materialen en diensten die verschillende dakwerkers bieden.

Dit stelt je in staat om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van jouw behoeften en budget. Het helpt ook om mogelijke kostenverschillen te begrijpen en de beste deal te vinden die past bij jouw plat dak vernieuwingsproject.

Dakisolatie prijzen, plat dak repareren en vernieuwen van dakbedekking zijn belangrijke aspecten waarbij offertes helpen bij het maken van een goed geïnformeerde keuze. Vergelijk de offertes nauwkeurig en let op details zoals materiaalkosten, arbeidskosten en garanties om de juiste professional te vinden voor het vernieuwen van je plat dak.

Kies voor duurzame materialen

Wanneer je je plat dak vernieuwt, is het belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen. Duurzame materialen gaan langer mee en zijn beter voor het milieu. Denk aan materialen zoals EPDM, PVC of groendaken.

Deze materialen hebben een langere levensduur en vereisen minder onderhoud, wat op de lange termijn kostenbesparend kan zijn. Bovendien dragen duurzame materialen bij aan een betere isolatie en energie-efficiëntie van je huis, waardoor je ook op energiekosten kunt besparen.

Het gebruik van duurzame materialen draagt niet alleen bij aan de kwaliteit en levensduur van je nieuwe platte dak, maar ook aan een duurzamere leefomgeving.

Bonussectie: Veelvoorkomende problemen bij platte daken en hoe je ze kunt oplossen.

Veelvoorkomende problemen bij platte daken en hoe je ze kunt oplossen:

 1. Plasvorming: Zorg voor goede afwatering door regelmatig reinigen van dakgoten.
 2. Lekkages: Inspecteer regelmatig op beschadigingen en repareer ze meteen.
 3. Slechte isolatie: Verbeter de isolatie om energieverlies te verminderen.
 4. Verouderde dakbedekking: Vervang oude dakbedekking om lekkages te voorkomen.
 5. Scheurvorming: Herstel kleine scheuren direct om grotere schade te voorkomen.
 6. Ophoping van vuil en bladeren: Reinig het dakoppervlak regelmatig om verstoppingen te voorkomen.